"Op latere leeftijd uit elkaar gaan"

Níet tot de dood ons scheidt

Niemand gaat scheiden voor de lol, maar wanneer je een heel leven samen hebt gedeeld is het vaak extra moeilijk om elkaar los te laten. Er zijn altijd veel redenen om dat niet te doen.
Met regelmaat heb ik mensen aan tafel die de 65 al zijn gepasseerd. Soms zijn ze langer dan 40 jaar samen geweest. En dan? Wat als je na zo’n lange tijd toch echt geen romantische gevoelens voor elkaar hebt? Je bent jaren samen geweest en hebt lief en leed gedeeld, geluk en verdriet gedeeld en nu gaat alles veranderen. Misschien hebben jullie samen kinderen grootgebracht en zijn jullie samen opa en oma geworden. Ga ik op deze leeftijd zonder die ander dan nog wel geluk vinden? En hoe moet dat dan met de kleinkinderen?

Waarom scheiden op latere leeftijd?

  1. Ten eerste is scheiden in deze tijd ‘gemakkelijker’ dan vroeger. Veertig jaar geleden rustte er een taboe op scheiden. Als je kleine kinderen had, betekende dat voor de vader in verreweg de meeste gevallen dat hij zijn kinderen nog maar eens in de veertien dagen in het weekend zag. Soms bleef men bij elkaar omwille van de kinderen. Als deze dan het ouderlijk huis hebben verlaten, verdwijnt deze gezamenlijke zorg en daarmee ook de gespreksonderwerpen en hetgeen de partners eerst verbond.
  2. Ten tweede kijkt men tegenwoordig ook anders tegen relaties aan dan vroeger. Vrouwen zijn (financieel) zelfstandiger, hebben vaker een betaalde baan en daarmee een eigen inkomen, eventueel aangevuld met een uitkering en/of alimentatie. Het gevoel van onafhankelijkheid zorgt er ook voor dat mensen tegenwoordig eerder voor hun eigen geluk durven te kiezen en verder gaan zoeken in plaats van “te blijven hangen in de veiligheid van het bekende”.

De ideeën over het toekomstige pensioen kunnen ook erg uit elkaar liggen.
De verwachtingen over de invulling van de oude dag botsen met elkaar.
Uit elkaar gegroeid zijn is na een langdurig huwelijk verreweg de meest genoemde reden voor een seniorenscheiding.

Het sociale netwerk

Wanneer je op latere leeftijd je relatie beëindigt, kun je vaak niet meer terugvallen op je eigen ouders. Er kan een angst zijn om alleen achter te blijven, zeker als er bijvoorbeeld gezondheidsproblemen zijn. Het belang van het behoud van de bestaande familiebanden, kinderen en kleinkinderen, verdient daarom speciale aandacht. Ook volwassen kinderen en kleinkinderen kunnen in een loyaliteitsconflict komen en mogen zich niet gedwongen voelen om een keuze te maken tussen (groot)ouders.

Informatie

Ken je mensen die op latere leeftijd gaan scheiden of ben je zelf een kind van ouders die op latere leeftijd voornemens zijn om te gaan scheiden. Neem dan contact met mij op. Er zijn flink wat tips te delen.

Nieuwsbrieven

Marlieke den Hartog-mediator

Contact

06 20 49 38 06

Bereikbaar van 08:00 - 20:00 uur

info@insyme.nl

Voor 18:00 uur verstuurd, dezelfde dag nog een antwoord terug.

Gabriel Metzustraat 62D

2316 AJ Leiden

 

Ontvang het laatste nieuws op het gebied van echtscheiding

Vul je email adres in voor onze nieuwsbrief