"Feestdagentips!"

Nu de feestdagen er weer aan komen wil ik alvast wat tips geven om deze dagen zo prettig mogelijk door te komen.

Er wordt gezegd dat je na de scheiding alle belangrijke (feest)dagen tweemaal doorleeft moet hebben voor het ‘nieuwe normaal’, ook normaal voelt…..

Maak samen heldere afspraken over de feestdagen. Het beste is om bij het maken van het ouderschapsplan al over de feestdagen na te denken. Het voorkomt dat er elk jaar opnieuw stress is over de invulling van deze dagen. Zelfs als deze afspraken op papier staan is het handig over de specifieke invulling als viering op school, cadeaus of plannen van de beide families te overleggen. Het eerste jaar is vaak het meest lastige om samen tot afspraken te komen, omdat alles extra emotioneel is. Begin tijdig met overleggen, zodat je ook aan de kinderen duidelijkheid kunt geven over hoe hun feestdagen zullen gaan verlopen. Zo hou je rust, structuur en ook overzicht voor je zelf. Zorg goed voor jezelf. Op de eerste plaats: een kind heeft fijne feestdagen als het (redelijk) goed gaat met zijn of haar ouders. Maak ook voor jezelf de feestdagen zo leuk mogelijk, ook de dagen zonder je kind(eren). Nodig familie en vrienden uit, kijk samen naar een kerstfilm, eet goed en probeer plezier te maken!

Laat je kind(eren) zien dat, wat er ook gebeurt, je je best doet om van de feestdagen een leuke ervaring te maken.

Vraag je steeds af of het (ook) fijn is voor je kind(eren). Redeneer vanuit je kind, vraag je af wat voor hem of haar fijn is, bespreek dat met je kind. Realiseer je dat de behoefte van jouw kind soms haaks staat op wat jij graag zou willen. Een voorbeeld: misschien heb jij er nu helemaal geen zin in om jouw schoonouders te zien, maar jouw kind wil zijn opa en oma wél zien. Je kind erbij betrekken is iets anders dan hem of haar te laten beslissen. Een compromis aansluitend bij de behoefte van jezelf en het kind is het mooi geschenk. Zorg voor zo min mogelijk veranderingen. De wereld staat voor jullie en je kinderen al genoeg op zijn kop. Als jullie voorheen elk jaar op 1e Kerstdag naar zijn ouders gingen en 2e Kerstdag naar jouw ouders, waarom zou je dit dan veranderen? Hou rekening met bestaande tradities en de spanningsboog van je kind(eren). Respecteer familietradities, denk hierbij ook aan de grootouders: ook zij delen op hun manier mee in het scheidingsproces. Misschien lukt het jullie ook om als ouders samen met de kinderen een moment te vinden om even bij elkaar te zijn? Kinderen geven meestal aan tijdens een kind-gesprek, ook na de scheiding, samen feestdagen te willen blijven vieren. Zo’n moment hoeft zeker niet lang, even een kop koffie, chocomel met iets lekkers. Zó blijft het ook leuk.

De mooiste cadeaus zijn niet te koop

Zet eens de eerste stap en heb begrip voor de ander. Het kost niets maar daarom niet minder waardevol. Naast dat het jezelf lucht geeft, zie je altijd dat jouw gunfactor ook stijgt, een mooi bijkomend voordeel! Voor je kinderen geldt hetzelfde. Je hebt misschien de neiging om ze nu te verwennen met (dure) cadeaus. Maar dat is helemaal niet nodig. Het meest waardevolle dat je jullie kind met de feestdagen kan geven is dat jullie kind(eren) ook van de andere ouder mag blijven houden. Probeer elkaar vooral te zien als collega-ouders. Stress en frustratie over je ex-partner horen hier niet thuis. Gun elkaar ook het ouderschap. Dit betekent dat je actief de band van je kind met de andere ouder stimuleert. Toon begrip voor de emoties van de kinderen De kinderen kunnen verdrietig zijn omdat hun ouders met de feestdagen niet bij elkaar zijn. Ze kunnen de andere ouder missen. Laat ze weten dat het goed en normaal is dat ze zich zo voelen, dat het mag en erbij hoort. Zet ze niet onder druk om blij te doen, als ze dat echt niet zijn. Neem de tijd om goed te luisteren. Spreek op een rustige neutrale toon als je kind over zijn/haar gevoel begint. Reageer niet meteen met oplossingen, probeer het verhaal van je kind zo min mogelijk te onderbreken. Op deze manier zal hij/zij zich gehoord voelen. Volg je gevoel Het kan zijn dat je de kinderen niet de gehele feestdag ziet, probeer daar dan toch het beste van te maken. Bedenk van tevoren hoe je deze tijd gaat invullen, misschien vind je het fijn om tijd met je familie of vrienden door te brengen. Zij staan graag voor je klaar als het niet als een verrassing komt. Het kan afleiding geven om voor een paar mensen een lunch, borrel of kerstdiner te maken. Of samen een activiteit te ondernemen zoals naar de sauna, het bos of de film te gaan.

Misschien heb je het zo druk gehad dat je nu alle tijd neemt om uit te slapen, boeken te lezen en dvd’s te kijken op de bank met je favoriete snack. Doe vooral op die dag(en) waar jij zin in hebt.

Nieuwsbrieven

Marlieke den Hartog-mediator

Contact

06 20 49 38 06

Bereikbaar van 08:00 - 20:00 uur

info@insyme.nl

Voor 18:00 uur verstuurd, dezelfde dag nog een antwoord terug.

Gabriel Metzustraat 62D

2316 AJ Leiden

 

Ontvang het laatste nieuws op het gebied van echtscheiding

Vul je email adres in voor onze nieuwsbrief