"Stijging gas- en energiekosten"

Stijging gas- en energiekosten wettelijk gezien geen reden voor herberekening alimentatie, maar hoe gaan jullie hier in de praktijk mee om?

We kunnen er niet omheen: de meeste mensen hebben inmiddels te maken met een nieuw energiecontract en daardoor een aanzienlijke stijging van de kosten voor je energiecontract. Daarnaast zijn de boodschappen duurder en betaal je meer dan je gewend was aan benzinekosten.

Vanzelfsprekend heeft dit impact op ieders draagkracht. Maar wat als je niet meer uitkomt met je (kinder)alimentatie of als je je (kinder)alimentatie niet meer kan betalen?

Hoe worden kosten als gas, water en licht meegenomen in de berekening (kinder)alimentatie?

Kosten zoals gas, water en licht zijn geen variabele die meegenomen worden in de berekening van de draagkrachtberekening bij (kinder)alimentatie. Om deze reden is er dus geen ‘wettelijke’ reden tot wijziging van de (kinder)alimentatie.
Echter, we hebben nu wel te maken met een nogal extreme situatie waardoor het te verwachten is dat er mensen zijn die financieel in de problemen komen.

Niet anders voor je ex-partner

Realiseer je in ieder geval dat deze situatie voor je ex-partner waarschijnlijk niet anders is. Hij/zij kan tegen dezelfde problemen aanlopen.

Wat kun je doen?

We weten nu dat het stijgen van de kosten ‘wettelijk’ gezien dus geen reden is om een alimentatieverlaging of verhoging aan te vragen.
Maar wat kun je wel doen?
Ik adviseer om hierover in ieder geval in gesprek te gaan met elkaar.
Als je situatie nijpend is kan je inzage geven in je inkomsten en kosten. Mogelijk komt hierdoor begrip en kunnen jullie een (tijdelijke) nieuwe afspraak maken over de hoogte van de alimentatie. Ik kan hierbij helpen. In de berekeningen kan ik extra kosten voor levensonderhoud opvoeren om inzichtelijk te maken wat wellicht redelijk zou zijn om met elkaar af te spreken. Zo zouden de stijgende energie en gaskosten toch meegenomen kunnen worden in het gehele plaatje.

Neem gerust contact met op als jullie hierover willen praten met mij. Om jullie hierbij tegemoet te komen en te stimuleren dat in deze tijd jullie maximaal in de gelegenheid worden gesteld om hier met mijn hulp zo goed mogelijk uit te komen met elkaar, zal ik gedurende de maanden oktober en november geen kosten voor deze hulp of deze gesprekken in rekening brengen.

Nieuwsbrieven

Marlieke den Hartog-mediator

Contact

06 20 49 38 06

Bereikbaar van 08:00 - 20:00 uur

info@insyme.nl

Voor 18:00 uur verstuurd, dezelfde dag nog een antwoord terug.

Gabriel Metzustraat 62D

2316 AJ Leiden

 

Ontvang het laatste nieuws op het gebied van echtscheiding

Vul je email adres in voor onze nieuwsbrief